تست رادیوگرافی (RT)
تست رادیوگرافی RTمخفف عبارت انگلیسی(Radiographic Test)است. تست رادیوگرافی شیوه ای است که می توان قطعه را بدون دسترسی به داخل آن مورد بررسی قرارداد. در تست رادیوگرافی از اشعه هاي X و یا گاما برای اسکن کردن یا مورد بررسی قرار دادن قطعه استفاده می شود. در روش تست RT اشعه X یا گاما به فیلم درون قطعه یا پشت قطعه تابیده می شود، و سپس تصویری که روی فیلم ایجاد شده است مورد بررسی قرار می گیرد. این پرتوها طول موج های کوتاهی دارند و از سمت دیگر انرژی بالایی در نتیجه به راحتی به درون قطعه نفوذ می کنند. بعد از تابش پرتوها در قسمت هایی که پرتو جذب قطعه نشده و دارای عیب بوده به صفحه فیلم برخورد می کند و بعد از ظاهر کردن فیلم یک تصویر دو بعدی به صورت سایه از جسم وجود دارد.
تست جریان گردابی (ET)
تست جریان گردابی یا تست ادی کارنت ETمخفف عبارت انگلیسی(Eddy Current Test)است. برای اندازهگیری پوشش ها و روکش های غیررسانا که بستری فلزی و غیرآهنی دارند استفاده می شوند. در ضخامت سنج های رنگ و پوشش به روش جریان گردابی از پروب استفاده می شود. استفاده از پروب های کفشک دار اندازهگیری دقیقتر و به ثابت بودن فشار دست کمک میکند. با نزدیک کردن پروب به سطح مورد نظر میدان الکترو مغناطیسی القا می شود، که بازخورد آن توسط دستگاه قابل اندازهگیری است و بدون آسیب به سطح فلز اطلاعات کاملی از ضخامت پوشش و ضخامت سطح آن بدست می آوریم. دستگاه ادی کارنت یکی از پیشرفته ترین و به روز ترین روشهای آزمون غیرمخرب می باشد که از اصول الکترومغناطیس آزمون جریان گردابی بهره می گیرد. از تست ادی کارنت برای عیب یابی سطوح و اندازه گیری ضخامت پوشش بر روی پایه های غیرآهنی استفاده می شود. تست جریان گردابی از لحاظ دقت و سرعت عمل، روش بسیار مناسبی در بررسی های غیر مخرب برای مواد رساناست و برای آشکار سازی عیوب و ناهمگنی های سطحی و زیر سطحی به کار می رود.
کاربرد این روش در صنایع فولاد، صنایع نفت و گاز و پتروشیمی، صنایع هوایی، صنایع خودرو و ریخته گری می باشد.

|
تست التراسونیک (UT)
تست التراسونیک یا Ultrasound Test / Ultrasonic Test که به اختصار UT شناخته می شود از مهمترین آزمون های غیر مخرب به شمار می رود. از این روش می توان برای بررسی ساختار ماده جهت اندازه گیری ابعاد فیزیکی و یافتن عیوب و ناپیوستگی ها استفاده کرد.
ضخامت سنج التراسونیک یک دستگاه دیجیتال است که همانند تجهیزات اندازه گیری بُعد (کولیس، میکرومتر، ورنیه و ...) ضخامت یک قطعه را اندازه گیری می کند. برای ضخامت سنجی به این روش دسترسی به قطعه از یک سمت کافی است و بسیاری از مواد مانند فلزات، کامپوزیت ها (فایبرگلاس)، پلاستیک ها و لاستیک ها، شیشه و سرامیک ها قابل ضخامت سنجی هستند. ضخامت سنج های التراسونیک با ارسال پالس الکتریکی به کریستال داخل پراب آنرا مرتعش کرده و موج التراسونیک ایجاد شده توسط پراب به داخل جداره قطعه منتقل می شود، این موج پس از رسیدن به انتهای قطعه و در صورت موازی بودن سطوح به شکل صحیح بازتاب می شود تا توسط پراب دریافت شود. دستگاه فاصله زمانی میان پالس ارسالی و دریافتی را اندازه گیری می کند. سرعت موج التراسونیک در داخل هر ماده مشخص، ثابت است و با آگاهی از این دو پارامتر می توان ضخامت جداره قطعه را محاسبه کرد.
|